Новопетрівський Будинок наукової та дитячої творчості
 
Головна » 2018 » Січень » 10 » «Витоки роду»
15:03
«Витоки роду»

Тематична екскурсія «Витоки роду» з інсценованим дійством народного свята зимового циклу: “Новоспасівські вечорниці”

 

Не дай забутися, з якого роду,

з якого кореня у світі почалися.

 

13 грудня, коли наші предки відзначали одразу два свята: релігійне - Андрія Первозванного та свято народного циклу Калити (свято зимового сонця, з веселими вечорницями й цікавими обрядами, що дійшло до нас із прадавніх часів), вихованці краєзнавчого гуртка «Джерельце», разом зі співробітниками Осипенківського краєзнавчого музею провели цікаву тематичну екскурсію з веселими атракціями й елементами театралізованої вистави-відтворення традиційної святкової обрядовості. На захід завітали учні Осипенківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів, вихованці еколого-натуралістичного гуртка “Людина і довкілля” ЗОЦЕНТУ (керівник - Тетяна Тарасенко).

Під час заходу юнацтво доторкнулось до минувщини краю, відчуло подих історії... Екскурс в минуле розпочався на місці, де за давніми переказами, розпочалась історія нашого села - коли на початку ХІХ ст., на місці одного з козацьких хуторів Запорозької вольниці, було засновано поселення вільних хліборобів - слободу Новоспасівку, зведено Спаську церкву. А у тій частині паркової зони села, де колись - понад сто літ тому відбувались велелюдні ярмарки, урочистя і гучні народні свята, у виконанні гуртківців була показана театралізована мініатюра:Дівчата і козачата”, відтворені цікаві елементи давнього свята Калити, кульмінацією якого стало веселе змагання - кусання калити – випіченого коржа, який символізує сонце.

А наша калита

Та й з маком і медом.

Йди до неї, кусай її,

Сторожа не бійся.

Кусай, кусай калиту,

Але не засмійся.

Підбадьорене веселими вигуками глядачів, юнацтво обох гуртків поперемінно і з задоволенням, виконувало роль то “пана Коцюбинського” - який підстрибуючи, намагався надкусити калиту, то “пана Калитинського”, завданням якого було завадити першому учасникові дійства. Врешті-решт, окраєць калити дістався кожному, а гуртківці «Джерельця» - активні учасники заходу скуштували й інших смаколиків, завбачливо приготованих керівником гуртка “Джерельце” й водночас - ведучою свята - Марією Турчак.

В ході творчого виступу: “Бердянщина - край козацький, Бердянщина - це Україна!”,прозвучали віршовані твори про Бердянщину та її історію письменника Володимира Сіренка (1931-2016), керівником гуртка «Джерельце» було згадано, що вшановуючи пам'ять земляка, саме 6 грудня відзначаємо день його народження.

А на завершення, керівники обох дитячо-юнацьких гуртків і їх вихованці зауважили, що вивчати та пам'ятати свою минувшину, шанувати народні обряди, традиції матеріальної культури, берегти безцінну духовну спадщину надзвичайно важливо у наш складний час, адже це гуртує й об’єднує, дає снагу рухатися вперед, формувати творчий простір довкола нас, сподіватися на краще майбутнє.

 

Переглядів: 411 | Додав: Пророк | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вівторок, 23.04.2024, 20:01
Вітаю Вас Гість
Головна | Реєстрація | Вхід
Форма входу
Пошук
Календар
«  Січень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 3
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний хостинг uCoz